Renault ја заострува својата електрична игра

Twingo, најмалиот автомобил на Renault се чини дека е подготвен да го прифати процесот на електрификација

Ова ќе му овозможи да ги оспори лајковите на e-Up на Volkswagen и другите хеч-бекови од А-сегмент со нулта емисија. Ако извештајот од Autocar е вистина, тогаш електричниот Twingo треба да пристигне уште следната година.

„Првично планиравме да лансираме електричен Twingo на почетокот, но тогаш видовме дека нема станици за полнење, па затоа го успоривме овој процес“, изјави шефот за планирање на производите на Renault, Али Касаи, за британската публикација. „Тогаш го креиравме Зои и имавме амбициозни планови за него“.

Електрификацијата на третата генерација на Twingo ќе биде лесна, поради тоа што најверојатно ќе ја дели истата платформа со Smart ForTwo и ForFour, која подржува и конвенционална покрај електрична верзија. Renault дури и ни даде преглед на малото е-возило во 2013 година со Twin’Z, концепт кој никогаш не стаса на производната линија.

Поврзани вести

Back to top button