НАСЛОВНАНОВИТЕТИ

Што можеме да очекуваме од обновениот Ford Mondeo?

Ford е во процес на целосно реновирање на моделската гама

Од Синиот овал веќе ги претставија новите генерации на Focus и Fiesta, а во Европа наскоро треба да пристигне дотераната верзија на Edge. Се очекува до крајот на годината да пристигне и обновениот Ford Mondeo. Шпионските фотографии направени за време на тестирањата ни доловуваат какви новини можеме да ги очекуваме кај обновениот Mondeo.

Напред следи ревидиран дизајн и веројатно ќе видиме сериозни референци од новиот Focus. Решенијата што ги имаме веќе видено во ажурираната верзија на Fusion за САД, исто така не се исклучени. Интересно е тоа што во моментов Ford веќе го нуди Mondeo со модифициран заден дел во Германија и Велика Британија. Во пракса, тоа не е дотерување, но сепак има нов дизајн на задниот браник, светлата и задниот капак.

Ford Mondeo

Можеме да тврдиме дека обновената верзија сигурно ќе има таков заден дел. Што се однесува до она што се случува под лимаријата, овде се очекуваат сериозни нови случувања. Како Edge, Ford треба да го смени автоматскиот менувач со шест брзини на Mondeo со новиот 8-степен хидро-автоматик, кој исто така се појави во Focus. Отворено останува прашањето дали возило ќе продолжи да доаѓа со 2.0-литарски дизел од PSA или ќе биде заменет со новата серија EcoBlue Diesel, развиена од Ford.

Најверојатно, во понудата на бензинците ќе го видиме целосно новиот 3-цилиндерски 1.5-литарски EcoBoost мотор.

Веќе се вградува во Focus и Fiesta ST и може да деактивира еден од неговите цилиндри при делумно оптоварување. Новата 8-степена трансмисија ќе донесе уште една новина. Масивната рачка на тековната трансмисија ќе биде заменета со кружен селектор во централната конзола која ќе ослободи многу простор. Ваквото решение веќе е во новиот Focus и најновата варијанта Fusion for America.

Клучни зборови

Поврзани вести

Може и ова да ви се допадне

Close
Close