fbpx

Sony и Honda стартуваат со работа, првите ЕВ доаѓаат во 2025

Sony и Honda ја најавија заедничката компанија со 50-50 удел која започнува со работа и ќе произведува целосно електрични возила

Откако прикажа два електрични концепти, Sony на почетокот на 2022 година објави дека бара партнери за влез во сегментот на електрични возила. На почетокот на март, таа потрага беше брзо завршена бидејќи најде партнер во Honda, при што двете компании решија да формираат заеднички потфат со удел 50:50. Првично беше позната како „Нова компанија“, а сега се објавува конечното име. Со седиште во Токио, Sony Honda Mobility Inc. ќе биде основан пред крајот на оваа година.

Продажбата на ЕВ се планира да започне во 2025 година кога Sony и Honda исто така ќе започнат да обезбедуваат услуги за мобилност. Други детали засега се ретки, но соопштението нејасно открива како ќе се поделат одговорностите меѓу двете компании. Sony Honda Mobility Inc ќе ги искористи „современите еколошки и безбедносни технологии на Honda, способностите за развој на мобилност, технологијата за производство на каросеријата на возилото и искуството за управување со услуги по продажбата на Honda“.

Во исто време, Sony ќе ја обезбеди својата „експертиза за развој и примена на технологии за сликање, сензори, телекомуникации, мрежи и забава, за да реализира нова генерација на мобилност и услуги за мобилност кои се тесно усогласени со корисниците и околината и продолжи да се развива напред“.

Honda сака да го зголеми процентот на електрични возила

Двете компании имаат за цел да обезбедат „електрични возила со висока додадена вредност“, но прерано е да се каже дали седанот Vision-S 01 на Sony и кросоверот Vision-S 02 имаат некаква врска со новиот бран електрични возила. Вреди да се спомене дека Honda веќе има договор со General Motors за користење на нивната Ultium платформа.

Долгорочните цели на Honda вклучуваат зголемување на продажбата на електрични возила на батерии и горивни ќелии до 40 отсто од вкупните глобални годишни испораки до крајот на деценијата. Процентот се очекува да порасне на 80 до 2035 година пред целосно да се повлечат моторите со внатрешно согорување во 2040 година.

За да стигне до таму, новата посветена електрична платформа ќе има премиера во втората половина на деценијата. Позната како e:Architecture, таа ќе биде инаугурирана на серија автомобили за САД пред да се појави на други пазари.

Поврзани вести

Back to top button