fbpx

Врати го стариот автомобил – три години бесплатен превоз

Властите во Каталонија презедоа драстични мерки за ограничување во сообраќајот на постарите користени автомобили

Мерките за спречување на загадувањето на воздухот вклучуваат, покрај повисоките даноци, нова транспортна картичка, Т- Верда (Зелена карта).

T- Verda (Зелена карта)

T-VerdaСопствениците на картичката ќе имаат право на три години бесплатен превоз со метро, воз и автобус (практично низ Каталонија), освен за туристички транспортни возила. Бесплатната картичка е достапна од 2 октомври 2017 година и може да ја добие само жител на Каталонија. За таа цел тој ќе мора да го однесе искористениот автомобил во било кој центар за отпадоци. Ако е дизел автомобилот мора да е произведен пред 2006 година или пред 1997 година ако е бензин.

За слободната картичка, сепак, постои уште еден важен услов – да не се купува нов автомобил. Таа ќе се менува ретроактивно, односно ќе важи максимум 6 месеци. Картата е за лична употреба, но може да се пренесе и на член на семејството. Една таква урбана транспортна картичка може да заштеди околу 4.000 евра годишно за корисниците на автомобили и 1.300 евра за мотоциклистите.

T-Verda

Поврзани вести

Back to top button