fbpx

Tesla ја регистрира најголема загуба во историјата

Компанијата Tesla забележа најголемата загуба во својата историја, согласно објавениот финансиски извештај за годинава

За третиот квартал на 2017 чистата загуба на производителот е 671,16 милиони долари, а за деветте месеци од годинава резултатот е 1,28 милијарди долари. Во исто време, приходите на компанијата за кварталот се 2,98 милијарди долари, што ги надминуваат прогнозите на експертите. Пред една година, резултатот беше 2,3 милијарди долари. Тоа се должи на 18% зголемување на продажбата на Tesla Model X и Model S, како и на излегувањето на пазарот на Model 3.

загуба

Во извештајот се потенцира дека за периодот јули-септември 2017 година Tesla Motors изградила уште 126 станици за полнење, па така вкупниот број достигна 1.032. Приходите на компанијата од продажба на електрична енергија и од неговото складирање достигнуваат 317,5 милионидолари. Треба да се напомене, исто така, дека токму во третата четвртина од оваа година компанијата го продаде својот 250.000-ти автомобил. Само пред пет години Tesla предлагаше од своето производство родстер и вкупниот број на предадени на клиентите автомобили беше точно 100 пати помалку.

загуба

Поврзани вести

Back to top button