fbpx

Тесни или широки пневматици- кои се посоодветни

Во повеќето земји, сопствениците на автомобили обично имаат два сета на тркала - едни за летото, а други за зима

Избор на ваквите сопственици на автомобили е да користат нешто поголеми бандажи за летните пневматици, кои пак се поскапи. Ширината на пневматиците влијае на голем број карактеристики: сржењето на патот и управливоста, бучавата, удобноста при возење и потрошувачката на гориво.

пневматициЗаменувањето на тесните пневматици со пошироки, како по правило, го зголемува отпорот и затоа малку ја зголемува потрошувачката на гориво. Летните пневматици, односно пошироките, исто така, имаат и естетско оптоварување, бидејќи автомобилот со широки тркала и поголеми фелни изгледа подобро.

Експертите објаснуваат дека ако возачот сака да ги постави тркалата со поголем дијаметар, профилот на пневматиците треба да се намали. Ова овозможува надворешниот дијаметар да остане во дозволените граници и пневматиците ќе имаат доволно простор во лаковите на тркалата.

Профилот на пневматикот се пресметува со процент од висината во однос на ширината. Бидејќи најпопуларните се тесни со висок профил, тие се произведуваат во поголеми количини од големите пневматици со низок профил. Ова е една од причините зошто помалите пневматици генерално се поевтини од пошироките.

пневматици

Количината на воздухот во пневматиците има значително влијание врз удобноста за време на патувањето. Колку е поголем дијаметарот на работ, толку помалку воздух ќе има во гумата. Пневматиците со поголем профил и со поголем обем на воздух ќе обезбедат помеко возење од широките со низок профил. Од безбедносен аспект, двата типа имаат свои предности: пошироките обезбедуваат подобро возење на суви патишта, но во исто време тие имаат проблем со аквапланингот.

Зимските пневматици се подобри бидејќи во екстремни услови тие обезбедуваат поголем површински притисок на патот. Тесните пневматици, работат подобро на свеж снег, додека широките за возврат имаат подобар стисок на мазен асфалт.

Поврзани вести

Back to top button