fbpx

Токио 2017: Honda со електромобил и интересни урбани решенија

На саемот за автомобили во Токио беше презентиран концептниот автомобил на Honda Sports EV, со сите шанси да стане сериски модел

Ова е двонасочно електрично купе со должина од 4 метри.

Машината е втора креација од новата серија на електрични концепти на брендот, по изложбата Honda Urban EV, прикажана на салонот за автомобили во Франкфурт. Сличност меѓу двата концептот на брендот се гледа во дизајнот на предниот дел со специфичните кружни LED фарови. За разлика од хечбекот внатрешноста на кабината не се покажува, но може да се претпостави дека слично на него целат предно табла е зафатена од приказ на течен кристал.

 

На Токискиот автосалонот компанијата претстави и серија електрични градски концепти за инидивидуален транспорт во градот на иднината. Првиот од нив е Honda Fure Mobi – мека столица со четири тркала. На задната страна постои потпирач за нозе за друг патник кој е во исправена положба. Chair-Mobi е уште еден интересен проект, но тоа е едно парче на три тркала. Жироскоп се користи за движење и одржување рамнотежа. Honda RoboCast не е дизајниран да носи луѓе, во пракса е мобилен електронски штанд. Honda le-Mobi, сепак, е автомобил и потсетува на соба на тркала. Таа делува како мобилна електрана и може да ја напојува куќата за време на типичните јапонски катастрофи.

Поврзани вести

Back to top button