fbpx

Toyota го претстави bZ Compact SUV концептот кој е најава за иден модел

Јапонскиот производител Toyota го претстави најновиот концепт наречен bZ Compact SUV кој претставува најава за иден целосно електричен модел

Toyota го претстави bZ Compact SUV, многу соодветно именуван концепт кој изгледа како да го најавува можното влегување во жестоко оспоруваниот сегмент на компактни електрични SUV.

Студијата која не изгледа премногу далеку од производствена фаза има за цел да покаже што претставува возилото со нула емисии од еколошка гледна точка, испорачано во забавен и привлечен пакет за возење. Доколку дојде до производство, најверојатно ќе седи под bZ4X во линијата на јапонскиот производител на автомобили.

Toyota bZ Compact SUV Concept

Однадвор, Toyota успеа да дизајнира агресивна и атлетска надворешност за bZ Compact SUV, а сепак да остане доследна на она што го очекувавме од некои целосно електрични модели што ги видовме од нив претходно. Одредени елементи, како фаровите во облик на кука поврзани со предна светлосна лента со целосна ширина, се прилично познати, но поголемиот дел од дизајнот е свеж на најдобар можен начин.

Во согласност со Beyond Zero филозофијата

Кога станува збор за електричните возила, една од главните цели е да се сведе отпорот на воздухот на минимум за да се максимизира опсегот, така што Toyota се соочи со проблеми да го измазни компактниот теренец bZ за да му овозможи подобро да се пробие низ воздухот. Ова беше направено преку употреба на силно зафатена стаклена градина, како и стеснета кабина, меѓу другото, и додека точните ефекти од овие напори не се познати, Toyota вели дека му овозможува на теренецот со „низок“ коефициент на отпор.

За да остане во склад со еко-пријателската мисија на производителот на автомобили „Beyond Zero“, во кабината на концептот има компоненти направени од материјали од растително потекло и рециклирачки материјали, имено седиштата. Внатрешноста како целина, исто така, го одржува истиот вид на дотерување на блискоста, при што целокупниот распоред има голема сличност со bZ4X. Во центарот на вниманието се заоблениот инфозабавен екран и инструмент кластерот, кои работат заедно со дигиталниот асистент по име Yui за да ги доставува информациите до патниците во форма на осветлување и аудио сигнали што се движат низ кабината.

Toyota bZ Compact SUV Concept

Веројатно ќе пристигне во производствена форма

Има и волан во форма на јарем, кој може или не да стигне до производство заедно со остатокот од концептот. Како што е кажано, Lexus RZ, кој вози на истата платформа како bZ4X, нуди ваков управувач како опција, така што можеби не е целосно исклучен.

Со голема веројатност, овој концепт на компактен теренец bZ во одреден момент ќе создаде сериски модел, бидејќи има многу голема сличност со постоечкиот SUV bZ4X и седанот bZ3 само на кинескиот пазар. Дури и самите директори на Toyota навестуваат сериска верзија на возилото, при што потпретседателот и генерален директор на Toyota групацијата Дејвид Крист изјави дека тие „само што почнале да ја гребат површината на називот Beyond Zero“ и дека „bZ Concept покажува уште една можна визија за многу блиска иднина со електрични возила со батерии“.

Поврзани вести

Back to top button