Toyota ја претстави својата е-TNGA платформа

Откриени се нови детали за планираната е-TNGA платформа на Toyota за идните батериски погонувани модели

Toyota сака да покрие различни серии на модели засновани на иста платформа, почнувајќи од мали електрични возила со опсег до 300 километри, па сè до поголеми електрични и теренски SUV со опсег од 600 километри.

Чисто електричната платформа ќе се заснова на Toyota New Global Architecture, која е дизајнирана како мешана платформа, па така втората генерација на Toyota Mirai ќе се заснова на неа. Сепак, е-TNGA ќе биде специјализирана за електрични погони и ќе биде особено флексибилна во оваа област.

Toyota

Лидерот на проектот, Кои Тојошима, за Automotive News изјави дека новата електрична платформа ќе поддржува заден, преден и погон на четири тркала и ќе биде погодна за мали, средни и големи возила. Треба да се користат големината на батеријата помеѓу 50 и 100 kWh, во комбинација со два типа на мотори со спектар помеѓу 80 и 150 kW. Малите електрични автомобили ќе имаат опсег од 300 км, поголеми меѓу 500 и 600 км.

„Она што го предложив беше идеја на платформа како радио контролиран модел, каде што имате батерија, мотор и шасија што може да се комбинира за производство на различни типови возила. Деловите на автомобилот се произведени како модули“, изјави Тојошима.

Поврзани вести

Back to top button