Токио 2019: Toyota ја прикажа иднината на спортските автомобили

Концептниот Toyota e-Racer покажува дека спортските автомобили имаат иднина

Стилскиот концепт e-Racer е дизајниран со цел да покаже дека идните автомобили сè уште можат да бидат забавни за возење. Компанијата не кажа многу за концептот, но тој претставува радикално стилизиран спортски автомобил со отворен кокпит и ветробранско стакло. Возачот седи во центарот на возилото и седи пред футуристички управувач кој има специјализирани дигитални очила.

Откако возачот ги става очилата, тие покажуваат информации за возилото, како тековната брзина и степенот на пренос, како и статусот на батеријата. Сепак, тие исто така имаат зголемена функција на реалност која очигледно може да симулира трка во гран-при, подводно возно искуство и патишта во футуристички град.

Toyota e-Racer

Што се однесува до патничкиот простор, Toyota e-Racer овозможува сместување за еден патник, позади возачот, кој исто така може да ја искуси истата функција со помош на екран или слушалки поставени во задниот дел.

Враќајќи се на самиот автомобил, концептот има дво-тонски дизајн и тркала кои се одвоени од главното тело, а тука се и тенките LED единици за осветлување. Моделот е јасно преглед на фантазијата на компанијата, но претседателот на Toyota, Акио Тојода рече дека има поента. Всушност, Тојода вели дека ентузијастите можат да се опуштат. Додека автомобилите на иднината ќе ја прифатат електрификацијата и автономната технологија на возење, тоа не значи дека спортските автомобили ќе заостанат.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close