fbpx

Поранешeн инженер на Ford со идеја за турбина за секој цилиндар

Поранешниот креатор на Фордовите мотори V6 и V8, Џим Кларк, ја понуди својата визија за мотор со внатрешно согорување со индивидуална турбина за секој цилиндар, објавија во своето издание Car and Driver

Според американскиот инженер, зголемената ефикасност на моторот може да се постигне со голем успех ако турбополначите се поставени што е можно поблиску до издувниот разводник.

Според Џим Кларк- креаторот на Фордовите мотори V6 и V8:

– Во конвенционалниот мотор помеѓу вентилот за гас и всмукувачките вентили е поставен всмукувачки разводник чиј волумен е приближно еднаков на работниот волумен на самиот мотор. Затоа е потребно долго време да се пополни со воздух. Инсталирањето на турбината на секој од цилиндрите ќе овозможи многу побрз воздушен пристап и како резултат на тоа минимален максимален вртежен момент.

Изданието, сепак, побрза да се разјасни дека развојот на Кларк во оваа фаза е целосно теоретски и не е поддржан од работен прототип на ваков мотор. Причината за ова е финансиска, бидејќи таков мотор ќе чини многу. Во моментов, вредноста на турбината е околу 5-10% од онаа на моторот. Поставувањето на 4 турбини значително ќе ги зголеми трошоците.

Поврзани вести

Back to top button