fbpx

Уште еден полнач за електромобили во Скопје

Во склоп на Самитот100 во Хотелот Парк беше пуштен AC полнач од 22 kWh со можност за полнење на две возила

Во Парк Хотел и Спа, официјално се пушти во употреба уште една станица за полнење електрични возила, којашто го прави хотелот, единствен од ваков тип во Македонија. На настанот беше присутна и еврокомесарката за транспорт Виолета Булц која во хотелот пристигна со своето електрично возило и беше првата која го употреби новиот полнач.

еврокомесарката за транспорт Виолета Булц

eCharger at Park Hotel

Во Парк Хотел и Спа се одржа конференција, на тема: Проект » Edison eSkopje «, во соработка со Сојузот на Ротари Клубовите од Македонија. На конференцијата имаше кратко излагање Заменик министерот за животна средина Јани Макрадули, а тематска презентација имаше Изток Селјак – Хидриа / Словенија – »Edison eSkopje« и Марко Фемц претставник од Планет – нет / Словенија.
Со оваа инвестиција Парк Хотел и Спа, се приклучува на платформата „Едисон“ (eco driving innovating solutions and network) која има за цел да го претвори регионот во лабораторија на идната зелена мобилност.

“Сакаме да ја поттикнеме и индустријата да се вклучи во овие трендови – изјави Изток Селјак, координатор на проектот „Едисон“. Токму затоа е формиран проектот „Едисон“ кој здружува 50 компании, универзитети и институти во Словенија, а сега се проширува и низ цела ЈИЕ преку концептот „Едисон е-сити“ со лансирање инфраструктура на полнач за електрични зелени возила, зелени такси, каршеринг, а сакаме да ја поттикнеме и индустријата и производството да го искористи „Едисон“ за нови иновативни решенија и зелен коридор од Љубљана до Скопје, Приштина и Тирана во должина од 1.400 километри„ – изјави Изток Селјак.

Поврзани вести

Back to top button