fbpx

Викенд тарифа: Како Ford го промени светот со производната лента

Производната лента на Хенри Форд со сигурност е најпознатата во историјата на автомобилската индустрија, а благодарение на неа Ford го промени светот

Автомобилите го променија начинот на кој луѓето живеат, работат и уживаат во слободното време, меѓутоа она што повеќето луѓе не го сфаќаат е дека процесот на производство на автомобили имал подеднакво важно влијание на индустријата. Создавањето на производната лента на Хенри Форд во својата Ford фабрика во Хајленд Парк, претставена на 1 декември 1913 година, ја револуционизираше автомобилската индустрија и концептот за производство ширум светот.

Хенри Форд не ја измисли производната лента, но ја подобри и унапреди со тоа што ја стави во движење, носејќи го производот кај работниците, наместо тие да се движат наоколу. Сепак, едно е да се прочита за тоа, а сосема друго е да се види на дело како функционирало ова, за тоа време, револуционерно откритие. Во прилог можете да го погледнете видеото кое нуди свежа перспектива на овој момент кој ја промени производствената историја.

Поврзани вести

Back to top button