Volkswagen Group ги менува плановите за Audi

Во 2019 година Porsche и Audi ќе ги претстават електричните модели Mission E и E-Tron quattro, кои се изградени на различни платформи

Porsche ја користи шасијата J1, а Audi – модуларната MLB. Сепак, ова ќе се смени во 2022 година, и најверојатно ќе има промени кај Audi.

За оваа цел германскиoт концерн развива целосно нова платформа под тајното име PPE – Premium Platform Electric, која ќе биде во основата на електричните модели на Audi, Porsche и Bentley. Архитектурата ќе биде достапна во три модификации, од кои две ќе бидат направени од специјалисти од Audi, а третата – од Porsche.

AudiТаквата одлука сериозно се соочува со плановите на Audi, бидејки тие многу се потпираат на платформата MLB. Таа е погодна за посебно моторно семејство, но по нејзиното евентуално отстранување, компанијата ќе мора повторно да започне со развој на свои електрични модели.

Најголемиот проблем во случајот не е универзалноста на платформата MLB, а факт е дека таа е премногу скапа за создавање на нејзина база модели, кои имаат луксузни карактеристики. Затоа оваа шасија ќе се користи за автомобили на Volkswagen, Škoda и Seat, додека луксузните модели ќе создаваат на нова архитектура.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close