fbpx

Volkswagen ја напушта Русија, го продаде целиот свој имот

Сè уште не е јасно дали договорот на Volkswagen вклучува клаузула што ќе му овозможи да се врати во Русија во иднина

Volkswagen го следи примерот на голем број други западни производители на автомобили и официјално се повлече од рускиот пазар, продавајќи ги сите акции на своите руски подружници, како и својата голема фабрика.

Германскиот производител на автомобили склучи договор со застапништво со седиште во Москва по име Авилон. Официјалната продажна цена не е објавена, но извештаите наведуваат дека Авилон платил приближно 125 милиони евра за да ја купи руската операција на VW и неговата фабрика во западниот град Калуга, која има доволно капацитет за производство на 225.000 возила годишно.

Иако Volkswagen објави само многу кратко соопштение за печатот за договорот, компанијата забележува дека тој бил одобрен од руските владини власти и ја вклучува и структурата на увозникот (дистрибуција и постпродажен бизнис), како и активностите за складирање и финансиски услуги со сите поврзани вработени.

New York Times објави дека Volkswagen потрошил 774 милиони евра за изградба на фабриката во Калуга и дека таа е отворена во 2007 година пред да достигне целосно производство во 2009 година. VW престана со работа на локацијата веднаш по руската инвазија на Украина во февруари 2022 година. 4.000 вработени оттогаш во фабриката останаа на платен список додека чекаат информации за иднината на компанијата во Русија.

Останува нејасно дали VW ќе се врати во Русија

Според некои индустриски експерти, многу големи компании чекале неколку месеци пред да одлучат да се повлечат од Русија, имајќи предвид дека многу од нив поминале децении градејќи синџири за снабдување низ целата земја.

Производителите на автомобили кои работат во Русија вработиле 300.000 луѓе во 2021 година, како и 3,5 милиони во сродните индустрии. Од ескалацијата на конфликтот на земјата со Украина, локалното производство на автомобили опадна за 77 отсто, а многу големи производители на автомобили целосно се повлекоа од пазарот.

Не е јасно дали договорот на Volkswagen со Авилон вклучува клаузула што ќе му овозможи да се врати во Русија. Renault минатата година постигна договор за продажба на своите 68 отсто од акциите во рускиот производител на автомобили „AvtoVAZ“ за само 1 рубља, но договорот вклучува опција за продолжување на бизнисот во иднина доколку сака.

Поврзани вести

Back to top button