Volkswagen ќе понуди мобилни станици за полнење

Од 1 јануари 2019 година, Volkswagen Group Components стана независна деловна единица во германскиот концерн, а една од основни задачи на компанијата е отворање мрежа на мобилни станици за полнење на електрични возила.

Подвижни терминали може да се постават секаде каде што е потребно. Тие ќе се користат на големи настани, на јавен паркинг, во просториите на големите компании и така натаму. Придобивките се очигледни, со нивна помош, градските власти ќе можат да проценат каде се потребни трајни станици за полнење.

Самите уреди се во согласност со платформата MEB која Volkswagen ќе ја користи за своите идни електрични модели. Секоја станица ќе обезбеди моќност од 100 kW и ќе може да наполни до четири електрични автомобили во исто време. Вкупниот капацитет на терминалот е до 360 kW/h.

Можно е терминалите да бидат поврзани со извори на енергија, како што се ветерот или соларната енергија. Терминалите, исто така, ќе се користат и за заштеда на енергија, а идејата  е да се појават до крајот на годината во поголемите градови.

 

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close