fbpx

Volkswagen со електромобил на Пајкс Пик

Volkswagen објави дека компанијата е во процес на развој на нов тркачки автомобил со која Volkswagen со електромобил ќе се обиде да постави нов рекорд на Пајкс Пик

Во моментов од компанијата нема детали за новиот тркачки автомобил, а коментираат само тоа дека Volkswagen со електромобил со погон на четирите тркала ќе одат на титула. Од компанијата додаваат  дека новиот развој е дел од процесот на трансформацијата на брендот во лидер во производство на ЕВ. Според стратегијата на компанијата до 2025 година таа ќе нуди 23 целосно електрични автомобили.

Pikes Peak

Трката на Пајкс Пик е едно од најпознатите автомобилски натпреварувања во светот, а се одржува од 1916 година. Патеката е со должина од 20 километри, стартот е на 1.440, а целта на 4.300 метри.

Поврзани вести

Back to top button