Volvo и Geely со заеднички бизнис за мотори

Volvo Cars и Zhejiang Geely Holding Group планираат да започнат соработка за производство на погонски единици

Новиот бизнис ќе развие хибридни погони на следната генерација и мотори со внатрешно согорување за групни брендови како Volvo, Lotus, Lynk & CO и Geely Auto, како и трети страни, се вели во соопштението.

Извршниот директор на Volvo, Хакан Самуелсон, рече дека овој потег помага дополнително да се забрза притисокот на шведскиот производител на автомобили, управувани од батерии, да учествуваат во половина од глобалната продажба до 2025 година.

„Volvo презеде уште еден одлучувачки чекор кон електрификација со прилагодување на деловната структура“, рече Самуелсон за Automotive News Europe.

Volvo

Соединувањето треба да обезбеди пристап до пониски цени на погонските единици, што се очекува да учествуваат во другите 50 проценти од продажбата на компанијата во средината на 2020-тите, рече тој.

„Бидејќи половина од нашите автомобили ќе бидат хибриди (до 2025 година), ние ги обезбедуваме потребните ресурси за понатамошно развивање на истите”, рече Самуелсон.

Volvo минатата година продаде повеќе од 640.000 возила на глобално ниво и има за цел да го зголеми тој волумен на 800.000 до 2020 година.

Volvo

Со продажбата на Volvo за 2018 година, Geely Group, во која спаѓаат и такси-производителот LEVC со седиште во Велика Британија и малезискиот производител на автомобили Proton, имаа светски обем од 2 милиони возила минатата година. „Ова ќе продолжи да расте рапидно во иднина“, предвидува Самуелсон.

Шведскиот производител вели дека она што може да биде уште поважно од потенцијалното заштеда на спојувањето е дека овој потег ги штити развојните ресурси на компанијата, особено инженерите чии буџети би биле намалени бидејќи Volvo дава приоритет на полни-електрични погони над хибридни и традиционални погони.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close