Volvo XC90 има нови mild-hybrid бензински мотори

Volvo ја користи ознаката B за да ги обележи mild-hybrid моделите

Volvo го електрифицира опсегот на моделот XC90: Во серијата ќе бидат додадени два нови модели на бензински мотори, B5 mild hybrid бензински AWD и B6 mild hybrid бензински AWD. Конвенционалните модели T5 AWD и T6 AWD ќе бидат прекинати.

Исто како и дизел моторот со mild hybrid технологија претходно, Volvo XC90 ќе има и електрифицирани верзии на бензинските мотори. И во двата модели на Volvo XC90, B5 mild hybrid бензински AWD и B6 mild hybrid бензински AWD, интегриран генератор за стартување (ISG) и систем на кочење со регенерација на кинетичката енергија работат во комбинација со електричен систем од 48 V. Mild hybrid технологијата го поддржува моторот со внатрешно согорување при стартување и забрзување.

Volvo

Производството на XC90 B5 mild hybrid бензински AWD ќе започне на крајот на 2019 година. Има излезна моќност од 184 kW (250 коњски сили). B6 mild hybrid бензинскиот AWD, кој ќе започне да се произведува од средината на февруари 2020 година, има излезна моќност од 228 kW (310 коњски сили). Моделите ќе вклучуваат автоматски менувачи и напреден 8-брзински „shift-by-wire” (промена преку сигнали) систем.

Серијата ќе биде комплетирана со B5 mild hybrid дизелски AWD и врвниот модел T8 двоен AWD мотор, кој комбинира бензински мотор и електрична машина за да формира plug-in хибрид. Сега сите мотори на Volvo XC90 се електрифицирани.

Volvo

Поврзани вести

Back to top button