fbpx

Финците направија автопилот за снежни патишта

Финскиот истражувачки центар VTT разви автопилот способен за возење на автомобил на снежен пат на кој не се познаваат обележувањата

Засега, успешно се завршени тестовите со прототипот наречен Martti, изграден врз основа на кросоверот Volkswagen Touareg.

Во сложени услови на патот во зима, автомобилот успешно управува по поставената траса со брзина до 40 km/h. Инженерите велат дека автомобилот може да се движи автономно и побрзо, но тие самите засега држат за тоа дека е потребен електронскиот ограничувач. Понатаму, специјалистите имаат намера да ги подобрат радарите на системот за автопилот и да додадат системи за комуникација со сајтовите за патна инфраструктура.
автопилот

Поврзани вести

Back to top button