VW ќе ги произведува Passat и Superb во Турција

Групацијата Volkswagen ќе ги произведува следните генерации на VW Passat и Skoda Superb во новата фабрика во Турција

Фабриката од 1 милијарди евра ќе има максимален годишен капацитет на производство од 300.000 возила и ќе создаде околу 4.000 работни места, како во фабриката, така и во околните снабдувачи. Фабриката ќе се наоѓа во Маниса, 40km северо-источно од Измир на западниот брег на Турција. Почетокот на производството е закажано за 2022 година.

Volkswagen ја одбра Турција како најповолна земја за новата фабрика поради позитивните макроекономски услови, вклучувајќи го и населението од 80 милиони, кое му конкурира на големината на Германија и нејзината локација во услови на пазарите за раст, според документот на компанијата.

Volkswagen

Портпаролот на Volkswagen не ги коментира деталите за фабриката, велејќи само дека компанијата е во „последните фази на преговори“. Фабриката ќе се грижи за домашниот пазар и ќе служи како центар за извоз за источна Европа, вклучувајќи ја Русија и Блискиот исток.

Брендот Volkswagen ќе оперира со фабриката, а околу две третини од обемот на производството од 300.000 ќе бидат само за Passat. Ова ќе овозможи преместување на производството од Емден, Германија и да го претвори Емден во фабричка зграда само за електрични автомобили.

Поврзани вести

Back to top button