fbpx

VW ќе откупи самовозечка технологија од Innoviz за 4 милијарди долари

Групацијата Volkswagen продолжува со своите инвестиции на полето на самовозечката технологија, склучувајќи договор со Innoviz компанијата

Volkswagen ќе купи софтвер и хардвер за автономно возење од израелската Innoviz Technologies во договор од 4 милијарди долари. Договорот е потпишан со технолошката групација CARIAD на VW и ќе вклучува компоненти како што се ласерски сензори за LiDAR што групацијата Volkswagen ќе ги користи за своите напредни системи за помош на возачот и автоматизирани возила од средината на деценијата.

„Возбудени сме што ќе работиме со тимот на CARIAD и ќе бидеме добавувач на LiDAR сензори и софтвер за перцепција за поддршка на безбедна мобилност за возилата што ќе се лансираат од средината на деценијата“, рече главниот извршен директор и ко-основач на Innoviz, Омер Кеилаф во изјавата. „CARIAD е водечки играч во трансформацијата на целиот автомобилски простор. Горди сме што сме дел од нивната мисија“.

Договорот значи дека Innoviz сега има прогресивна книга на нарачки во вредност од 6,6 милијарди долари. Само оваа зделка вреди повеќе од седум пати од пазарната вредност на компанијата од околу 500 милиони долари.

CARIAD објави серија технички партнерства во текот на 2022 година, вклучително и со Bosch, Qualcomm и STMicroelectronics. Самиот VW, исто така, претходно инвестираше 2,6 милијарди долари во американскиот стартап Argo AI како дел од аранжманот со кој европската самоуправувачка единица на овој производител беше префрлена на Argo.

Innoviz го освојува автомобилскиот пазар

Во меѓувреме, Innoviz доби инвестиции од Magna International и Harman International. Излезе на берза преку обратно спојување во април 2021 година и додека некогаш беше проценета на дури 1,6 милијарди долари, тоа оттогаш падна поблиску до 500 милиони долари.

Технолошката компанија вели дека нејзиниот напреден софтвер LiDAR и перцепција можат да гледаат подобро од човечки двигател и ги намалуваат можностите за грешки. Innoviz, исто така, има договор LiDAR со BMW и зборувајќи со Bloomberg, Кеилаф рече дека ангажира трета страна изведувач за производство на сензори LiDAR.

Во мај, Volkswagen објави дека ќе користи Qualcomm чипови за своите претстојни автономни возила.

Поврзани вести

Back to top button