fbpx

Дали има пилот во … автомобилот?

Waymo, проект на Google гигант, започна со тестирање на автомобили со автоматска контрола без да има некој на возачкото седиште

Waymo, проект на Google гигант, започна со тестирање на автомобили со автоматска контрола без да има некој на возачкото седиште. Автомобилските испитувања без пилоти започнаа во американскиот град Чендлер, во Аризона, во ограничена област од 100 километри. Постои лице во беспилотната машина, но тој седи во задниот дел зад возачкото седиште. Покрај тоа, автономни возила, исто така, може да ги собираат патниците согласно програмата Early Rider, која работи во Аризона од април.

Беспилотните програми се поставени на хибридни мини-платформи на Chrysler Pacifica. Моделите се опремени со камери и моќни кружни сензори за движење, способни да препознаваат предмети во радиус од 300 метри. Амбициите на Waymo се наскоро да започнат со сопствена служба за беспилотни летала која ќе работи на мобилна апликација.

Поврзани вести

Back to top button