fbpx

Женева повторно откажана, останува само настанот во Катар

Салонот за автомобили во Женева е откажан четврти пат во низа, а од следната година ќе има и ново место на одржување

Меѓународниот автомобилски саем во Женева е откажан четврта година по ред и наместо тоа ќе се одржи исклучиво во Доха, Катар во 2023 година. Организаторите планираа да го одржат швајцарското шоу од 14 февруари до 19 февруари 2023 година. „Сестринскиот“ настан, „Меѓународен автомобилски саем во Женева – Катар“, тогаш беше закажан за ноември 2023 година. Сега, останува само Катар .

„Поради несигурностите во глобалната економија и геополитика, како и ризиците поврзани со развојот на пандемијата, организаторите одлучија да се фокусираат исклучиво на планирањето на настанот во Доха во 2023 година“, изјави претседателот на Comité permanent du Salon international de l’automobile de Genève, Морис Туретини, се вели во соопштението.

Направивме се што е можно за да се осигураме дека би можеле да бидеме домаќини на GIMS 2023 во Женева во февруари. Засилениот формат на настанот и проектот беа многу добро прифатени. Но, на крајот, ризиците ги надминаа можностите“.

Главниот извршен директор на меѓународниот автомобилски саем во Женева, Сандро Мескита, додаде дека „многу брендови не се во позиција да се обврзат да учествуваат на саем во Европа во зима“, поради „неизвесните времиња“.

Ова е четврта година по ред како откажување на салонот за автомобили во Женева, Швајцарија. Работите тргнаа на лошо во 2020 година, кога беше откажан во последен момент поради пандемијата на коронавирус. Не успеа да се реализира и во 2021 година и покрај најавата во мај истата година дека шоуто ќе се врати во 2022 година, тие планови подоцна беа отфрлени. Потврдата за изданието од 2023 година беше дадена во април оваа година, но сега, само четири месеци подоцна, и таа е укината.

Првиот меѓународен саем за автомобили Женева Катар ќе се одржи во ноември 2023 година во Изложбениот и конгресниот центар во Доха. Предвидено е да се одржува на секои две години.

Поврзани вести

Back to top button