fbpx

Новите возила трошат до 60% повеќе гориво отколку што е наведено

Истражувањето на австралиската автомобилска асоцијација покажува дека потрошувачката на гориво кај модерните автомобили, вклучувајки ги и хибридите, не е толку ниска колку што тврдат нивните производители

Организацијата тестираше 30 возила од сите големини и типови и нивниот просечен резултат е 23% повеќе гориво од податоците добиени во лабораторијата и на тестовите за потрошувачка на гориво. Сепак, најлошиот резултат е импресивен – 59% повисока потрошувачка на гориво. Меѓу тестираните автомобили, исто така се и plug-in хибриди, чија потрошувачка е четири пати поголема од официјалната.
горивоВо однос на нивоата на емисии, 11 од 12-те тестирани дизел автомобили не ги исполнија регулаторните барања, а има такви што имаат и седум пати повеќе од пропишаните стандарди. Но, како и со потрошувачката, тука исто така не се споменуваат брендови и модели.
Здружението соопшти дека производителите на автомобили создаваат автомобили што ги задоволуваат лабораториските барања и немаат никаква врска со секојдневноста. Целта на оваа студија е да ги смени австралиските правила за тестирање на автомобилите пред да ги одобри нивните трошоци и емисии. Тестовите на Асоцијацијата вклучуваат 90-минутен возен циклус, вклучувајки урбани средини, автопати и макадам. Кога тестот се повторува, резултатите од истото возило се разликуваат и до 3%, што ги прави Австралијците да веруваат дека овој метод е сигурен.
гориво

Поврзани вести

Back to top button