fbpx

Дронови ќе ги контролираат возачите во Западна Европа

Полицијата во Франција објави дека остварила успешни акции во борбата против сообраќајните прекршителите со користење на дронови со вградена камера

Почетокот на проектот беше во Бордо, благодарение на што стотици возачи беа казнети за одредени прекршоци со кои го загрозиле непреченото одвивање на сообраќајот. Самите водачи не се задоволни од оваа мерка, бидејќи сега, освен на камерите и полициски патроли, мора да гледаат дали има дронови на небото кои го набљудуваат нивното однесување на патот. Ова го одвлекува нивното внимание од сообраќајната ситуација и создава дополнителни предуслови за несреќи.

Дронови

За возврат, претставници на полицијата тврдат дека дронот станува главен асистент во нивната работа. Со цел да се регистрира повреда на правилата за безбедно возење, нема потреба од блиска полициска патрола во близина. Откако ќе се регистрира прекршокот, полицискиот тим ќе го сопре виновникот и ќе направи потребен записник.

Дронови

Дронот успева да „покрие“ прекршоци од речиси секаков вид, освен за забрзување. Во даден момент еден дрон може да „прати“ 20 возачи кои не ги следат правилата. Како целина, полицијата го одобрува користењето на летечките машини и се очекува да се користи не само во другите региони на Франција, туку и во сите земји на ЕУ.

Поврзани вести

Back to top button