fbpx

ЕК сака „чист“ автомобилски сектор до 2030 година

Нов пакет со мерки, вклучувајќи законодавни, побара Европската комисија официјално, за намалување на загадувањето од автомобилскиот сектор на Стариот континент

Согласно намерите на Брисел, новите автомобили и комерцијални возила треба да одвојат многу помалку штетни гасови до 2030 од транспортниот сектор во ЕУ, одноно истите да се намалат за 30% во однос на нивото од 2021 година. Во периодот 1990 – 2016 година, Европската унија успеал да скрати 23% во емисија на штетни гасови.

сектор

За новите достигнувања на ова поле до 2030 година, специјално ќе бидат воведени нови стандарди за одделување на јаглерод диоксид. Тие ќе се процент од утврдени специфични цели за намалување на штетните емисии во целина – на пример до 2025 година, од транспортниот сектор во ЕУ нивото на штетните емисии од автомобили и комбиња треба да се намали за 15% , во однос на 2021 година. За успешно да се постигнат поставените цели автомобилски производители ќе добијат бонуси – не толку строга нова граница за загадување.

Поврзани вести

Back to top button