fbpx

Кинески Dongfeng ќе произведува 100.000 возила годишно во Италија

Италијанската влада успеа во своите намери да привлече нов производител во својата држава, откако Dongfeng покажа сериозен интерес

Италија наскоро може да ја оствари својата желба да привлече нов производител на автомобили на својата територија со кинескиот бренд Dongfeng Motor Group кој е заинтересиран да произведува повеќе од 100.000 електрифицирани автомобили годишно во земјата. Овие возила би можеле да бидат во форма на хибриди и/или целосно електрични возила.

Италија со месеци им се додворува на производителите на автомобили во странство, охрабрувајќи ги да произведуваат возила на локалниот пазар. Додека неодамна зборуваше за ова прашање, шефот на европските операции на Dongfeng, Киан Кси, рече дека производството на возила во оваа земја ќе го отвори кон остатокот од континентот.

„Италија е еден од најголемите европски пазари за автомобили и за кинески производител на автомобили што има локално производство значи дека можете да ги снабдувате сите други земји во областа“, рече Кси.

Stellantis е убедливо најголемиот производител на автомобили во Италија, а во Кина има партнерство со Dongfeng за производство на возила на Peugeot и Citroen. Сепак, извршниот директор на Stellantis, Карлос Таварес, го изрази своето противење италијанските власти да ги бркаат кинеските производители на автомобили.

„Во Италија, можете да го искористите целото силно наследство што земјата го има во автомобилската индустрија“, додаде Кси.

Dongfeng продаде 1,72 милиони возила минатата година, што е значително помалку во однос на најдобрата година во 2017 година кога смени 2,83 милиони единици.

Bloomberg открива дека разговорите меѓу Dongfeng и италијанската влада се во тек. Dongfeng би можел да биде претставен со опции за производствени локации во наредните недели.

Поврзани вести

Back to top button