Криза за механичари за електрични автомобили

Во најскоро време автомобилската индустрија или попрецизно електричните возила ќе почувствуваат акутен недостаток на квалификувани кадри, кои треба да ги сервисираат овие автомобили

Ова е заклучокот од истражувањето спроведено во Велика Британија, што покажало дека само 3% од механичарите кои работат во сервисите, се квалификувани да работат на електричните возила. Кај инженерите ситуацијата не е толку драматична, но таму исто така се очекува недостаток.

Се претпоставува дека ситуацијата е слична и во повеќето земји во Западна Европа и Северна Америка, а за Источна Европа се уште нема податоци. Сепак, за нашиот дел на континентот неодамна се појави информација од претставништва на големи автомобилски компании како Renault и Volkswagen, кои најавија дека редовно спроведуваат обука и курсеви за својот технички персонал.

електричните возила

Истражувањето во Велика Британија покажа дека главниот град Лондон е единствениот град кој одговара на барањата за целосна употреба на голем број електрични возила, бидејќи инфраструктурата за полнење и сервисирање е во доволен број.

Се очекува дека до 2020 година бројката електрични и plug-in хибриди на британските патишта ќе надмине еден милион и дека тогаш ќе дојде и првата криза за обучени кадри, како и за станици за полнење.

Поврзани вести

Back to top button