fbpx

Nissan го покажа концептот Hyper Urban

Концептот Nissan Hyper Urban ги прикажува дизајнот и технолошките можности на идните електрични возила од марката

Nissan го претстави првото од серијата електрични концептни возила што ќе ги претстави на саемот за автомобили во Токио кон крајот на овој месец, сега познат како Japan Mobility Show. Овој прв концепт, наречен Nissan Hyper Urban, е радикален SUV дизајниран за „професионалци од урбани и приградски населби кои даваат приоритет на еколошката одржливост“.

Производителот на автомобили вели дека Hyper Urban ги прикажува дизајнот и технолошките можности на идните електрични понуди на Nissan. Надворешниот дизајн е драматично отстапување од актуелниот електричен SUV на Nissan Ariya и доминира со аголни линии и површини.

Работите започнуваат од предниот дел каде што Hyper Urban има LED светлосна лента со целосна ширина и остра предница без облини. Потоа има сјајно црн браник за контраст на лајм-жолтата боја за која Nissan вели дека „ги менува хроматските изрази во зависност од аголот на кој светлината удира во неа“.

Погледот на концептот од страна открива дека станува збор за интригантни четири врати каде вратите со пеперутка се наоѓаат напред, а вратите со пеперутка самоубијци се наоѓаат назад. Очигледно, таков дизајн би бил многу непрактичен во реалниот свет, но сепак ова е концепт. Во задниот дел на концептот доминира LED светлосна лента и аголна табла.

Nissan Hyper Urban

Ентериер

Внатрешноста на Hyper Urban е исто толку впечатлива како и надворешноста, но во оваа фаза, Nissan објави само една слика од кабината, покажувајќи го задниот дел. На оваа фотографија, можеме да видиме дека концептот е опремен со столчиња налик на дневна со големи потпирачи за нозе и централен екран во кој патниците на задните седишта можат да уживаат. Интересно е што тие потпирачи се всушност дел од предните седишта кои можат да се навалат и да се преклопат на задните седишта.

Nissan Hyper Urban

Nissan не споменува каков електричен погон има концептот, но вели дека има V2H функција и V2G способност. Дизајниран е и за да се сместат хардверските ажурирања и редовните ажурирања на софтверот. Кабината, на пример, може да се ажурира со нова дигитална табла со инструменти за да ги одрази „најновите технологии и трендови во графичките кориснички интерфејси“.

Поврзани вести

Back to top button