Nissan ќе користи ултра лесен челик во своите идни модели

Nissan Motor објави дека во производството на компанијата ќе биде зголемена употребата на сосема нов вид на челик, кој доаѓа со исклучително висок степен на цврстина, недостапна до моментов поради неможност за правилно формирање на изработените елементи

Од Nissan коментираат дека воведувањето во употреба на новиот челик развиен заедно со Nippon Steel & Sumitomo Metal, ќе доведе до појава на полесни, но и ветува поцврсти автомобили. Новите фактори, исто така, ќе помогнат да се постигнат пониска потрошувачка и нивоа на штетни гасови.

Комбинирање на можност за прецизно обликување и цврстина значи дека овој челик, која исто така доаѓа со можност за ладно цедење, ќе може да се користи за изработка на сложени елементи кои се потенки и полесни во споредба со адекватните изработени од стандарден висококвалитетен челик.

Првиот автомобил на Nissan Motor, во кој се употребени елементи направени од новиот челик е Infiniti QX50, што беше лансиран на пазарот во САД, во мај годинава.

челик

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close