Nokia лансира Интернет на Месечината

Германската компанија PTScientist и Nokia планираат да изградат интернет врска од четвртата генерација меѓу Земјата и Месечината

Финците веќе ја развиваат најкомпактната базна станица што некогаш е создадена- нејзината тежина ќе биде под еден килограм. 4G-LTE е избран поради неговата повисока енергетска ефикасност од аналогното радио, кое во моментов се користи во вселената. Модулот за комуникација ќе работи на 1800 MHz.

NokiaЦелта е лунамобилите на Audi, кои ќе бидат испратени нa сателит во блиска иднина, да можат да пренесуваат информации и слики со висока резолуција во реално време.

Мобилниот оператор на Vodafone, кој ќе биде одговорен за поставување на опремата, ќе биде вклучен во мисијата за покривање на 4G Moon.

 

 

PTScientist, Nokia, Audi

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close