fbpx

SoftBank стекнува 20% од Uber

Според информација на Wall Street Journal јапонскиот технолошки гигант SoftBank купил 20 отсто од компанијата Uber

Како резултат на ова, a и севкупно проблематичната година за американската фирма, рејтингот на Uber падна за импресивни 30 отсто, од околу 70 на 48 милијарди долари.

SoftBank

Дел од купените акции на SoftBank се од досегашни инвеститори во Uber, а тие беа истргувани според новиот рејтинг, односно намалена цена.

Јапонската групација ќе добие дополнителни една милијарда долари акции од Uber, врз основа на порано направената и поповолна проценка, од 70 милијарди долари.

Само пред неколку дена, Европскиот суд на правдата (ЕСП) објави дека услугата што ја нуди Uber е таксирање и затоа бизнисот на компанијата треба да се регулира како таков. За сите дополнителни работи, со кои работи и делува компанијата, а дел од нив и најавува, секако ќе треба да се достави и потребна документација.

SoftBank

Поврзани вести

Back to top button