Tesla ќе гради нова фабрика во Германија

Tesla ќе гради нова европска гигафабрика во близина на Берлин

Долго време, локацијата за европската фабрика на Tesla беше предмет на шпекулации, а Илон Маск, на церемонијата на доделување на наградите „Златен волан“ во Берлин, објави дека не само што ќе се гради фабриката во Германија, туку и во областа на Берлин.

На прашањето од презентерот за дополнителни информации, Маск рече: „Вечерва нема доволно време да разговараме за сите детали. Само можам да откријам дека ќе биде изграден во близина на новиот аеродром“.

На Twitter, тој откри: „Ќе произведуваме батерии, погонски системи и возила, почнувајќи од Model Y“.
Маск не даде други изјави, но пред неколку месеци рече дека европската гигафабрика треба да биде готова до крајот на 2021 година.

Tesla

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close